Parkstad blok S te Rotterdam met bouwmaatvoering van Coenradie
Parkstad blok S te Rotterdam met bouwmaatvoering van Coenradie
Parkstad blok S te Rotterdam met bouwmaatvoering van Coenradie
Hotel van der Valk te Best, een luxe en exclusief hotel met bouwmaatvoering van Coenradie
Hotel van der Valk te Best, een luxe en exclusief hotel met bouwmaatvoering van Coenradie
Slide Background
Jan-Willem de Poorter, Senior Projectleider Remmers Bouwgroep
Robbert Dols, Sales Manager Mulder-Mazda B.V. Rotterdam
“Ieder detail is door Coenradie met een 3D scanner vastgelegd en vertaald naar een model dat prachtig in 3D geprint is”
Slide Background
Jan-Willem de Poorter, Senior Projectleider Remmers Bouwgroep
Bert-Jan Klijn, Organisatiedeskundige bij Dura Vermeer Bouw Heyma BV
“We kunnen het zo gek niet bedenken, of Coenradie heeft een meetoplossing voor onze vraag.”
Slide Background
Jan-Willem de Poorter, Senior Projectleider Remmers Bouwgroep
Maarten Kanters, Technisch Directeur WACO (Concrete Valley)
“Deze pompen verplaatsen 235.000 liter water per seconde, het beton moet absoluut perfect zijn. Elk onderdeel moet passen."
Slide Background
Sander van Doorn, Directeur bij Huybregts Relou
John van Lith, Maatvoerder bij Mobilis TBI
“De zekerheid dat de damwand correct geplaatst is vóór er beton gestort wordt, is van onschatbare waarde gebleken.”
Slide Background
Sander van Doorn, Directeur bij Huybregts Relou
Karin van der Vliet, Projectmanager Janssen de Jong Projectontwikkeling
“Binnen één dag is het volledige pand 3D ingescand, de geleverde tekeningen vormen de juiste basis voor onze ontwerpfase.”
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

3D laserscannen

3D laserscannen is een meettechniek waarbij razendsnel een bestaande situatie of object, van klein tot groot, volledig 3D in beeld kan worden gebracht: ‘as built’. De scanner genereert met zéér hoge precisie een enorme puntenwolk van miljoenen of miljarden punten waaruit de benodigde gegevens kunnen worden gehaald voor diverse toepassingen. 3D laserscannen vormt vaak de basis voor reverse engineering want de 3D scan is een exacte digitale kopie van het bestaande object.

De kleuren van de punten hebben te maken met de mate van reflectie van het gescande materiaal. Daarnaast kan gekozen worden voor het toevoegen van fotokleuring, zodat de kleur van de puntenwolk overeenkomt met de kleuren uit de echte wereld. De snelheid waarmee de punten worden ingewonnen kan oplopen tot één miljoen punten per seconde of meer. En met een maximaal bereik van wel 1000 meter (Leica ScanStation P50) is voor elke situatie de juiste scanner in te zetten.

Coenradie 3D Laserscannen Puntenwolk
Puntenwolk van het ASV Mercedes-Benz Eindhoven gebouw, gemaakt met Leica Scanstation P50. Doorzichtig bovenaanzicht. De kleuren van de punten hebben te maken met de mate van reflectie van het gescande materiaal. De P50 scanner heeft een bereik tot wel 1km.

Toepassingen van 3D laserscannen

3D laserscannen wordt veel gebruikt voor industriële toepassingen, in de metrologie en in de bouw, met name voor BIM, ketenintegratie, renovaties en herbestemmingen, waar het belangrijk is om de ‘as-built’-situatie snel en volledig vast te leggen. Wanneer maatbeheersing belangrijk is, is laserscannen dé oplossing.

Maar ook voor vlakheidsmetingen van vloeren, reverse engineering, revisiemetingen, situatiemetingen en volumebepalingen biedt 3D laserscannen van Coenradie een efficiënte en snelle uitkomst. De puntenwolken of modellen kunnen ook worden gebruikt ter controle van gerealiseerd werk (afwijkingsrapportages), of bij beheer, onderhoud en exploitatie van bestaande gebouwen en objecten. Altijd en overal de exacte ‘as-built’-gegevens ter controle, of om op verder te bouwen. De toepassingen van de data zijn bijna ontelbaar, de mogelijkheden voor rapportages zijn vrijwel eindeloos.

Een vlakheidsmeting van een super vlakke vloer voor hoogbouwmagazijnen, waarbij een nauwkeurigheid kan worden bereikt tot 0,3mm. Hiermee voldoen wij ruim aan de vereisten voor normen zoals NEN 2747 en DIN 15185.

Coenradie heeft een breed assortiment 3D scanners waarmee we objecten van elk formaat in kunnen scannen en kunnen voldoen aan de precisie die u vereist. Nauwkeurigheden vanaf 0,01 millimeter en groter zijn geen probleem. Het beoogde resultaat van uw opdracht bepaalt welke methode en apparatuur voor u de beste is. De precisie van onze laserscanners en bijbehorende verwerkingsmethoden voldoen bovendien ruim aan de vereisten voor normen zoals NEN 2747 en DIN 15185.

Nauwkeurigheid van laserscanners

Nauwkeurigheden van onze apparatuur. Van links naar rechts: Structured Light Scanner, FARO ScanArm met Laser Line Probe, Leica RTC360, Leica P40/P50 en een drone.
Nauwkeurigheden van onze apparatuur. Van links naar rechts: Structured Light Scanner, FARO ScanArm met Laser Line Probe, Leica RTC360, Leica P40/P50 en een drone.

De nauwkeurigheid en dichtheid van de gescande punten is afhankelijk van onder andere de afstand waarop deze gescand zijn. Sommige scanners hebben een bereik van wel duizend meter of meer. Met de Leica ScanStation P50 kan in één opstelling alles binnen één kilometer in kaart worden gebracht. Er kan echter niet door objecten heen worden gescand, dus zullen er meerdere opstellingen gemaakt moeten worden om schaduw tegen te gaan en deze ontbrekende data verder in te kunnen vullen.

Bereik van laserscanners

Het maximale scanbereik van onze apparatuur vanaf één scanpositie, zonder verplaatsting. In praktijk wordt altijd vanaf meerdere positie gescand om "schaduw" van objecten tegen te gaan en voor voldoende overlap te zorgen. Van links naar rechts: Structured Light Scanner, FARO ScanArm met Laser Line Probe, Leica RTC360, Leica P40, Leica P50 en een drone.

In praktijk betekent dit dat wij voor meer dan voldoende overlap tussen verschillende scans zorgen. Bij gebruik van de RTC360 en P40/50 worden punten boven een bepaalde afstand meestal door ons verwijderd, afhankelijk van uw vereiste nauwkeurigheid. Zo blijven alleen de meest betrouwbare en nauwkeurige punten over voor de registratie: het aaneenknopen van de puntenwolken tot één geheel. Naar aanleiding van uw eisen zorgen wij altijd voor een optimale balans tussen het totaal aantal scanopstellingen, de maximale scanafstand en puntendichtheid.

RTC360
Een Leica RTC360 laserscanner op statief, de operator stuurt de scanner aan via de tablet (niet in beeld). Een eerste stap in de registratie van de puntenwolk kan via de tablet uitgevoerd worden, dit scheelt een hoop verwerkingstijd.

Mobiel, statisch of een combinatie

Met uitzondering van een drone, is de apparatuur hierboven niet mobiel inzetbaar. Het zijn scanners die ingezet worden vanaf een statief, ze hebben een hoge hoeknauwkeurigheid en sommige van onze scanners hebben zelfs nog een dubbele-as compensator aan boord. Dit zorgt weliswaar voor puntenwolken met zéér hoge nauwkeurigheid en lage hoeveelheid ruis, maar betekent ook dat een scan (en verplaatsing tussen scanposities) relatief veel tijd kan kosten. Het instrument heeft een vaste opstelling gedurende het scanproces.

Coenradie Scannen en Meten met Drones
Een drone maakt honderden of duizenden foto's, deze data kan gebruikt worden voor het verrichten van metingen.

Drones: meten vanuit de lucht

Terreinen vanuit de lucht inmeten gaat sneller dan met de hand, drones zijn hier bij uitstek voor geschikt. Locaties die gevaarlijk of moeilijk bereikbaar zijn, zijn voor drones vaak makkelijker toegankelijk. De meeste drones scannen niet daadwerkelijk, maar maken een hele hoop foto’s die later in speciale software aan elkaar worden gezet. Dit heet fotogrammetrie, Coenradie kan met deze techniek uitgestrekte infrastructuur of lastig toegankelijke terreinen op een snelle manier en zeer nauwkeurig in kaart brengen. Ook kunnen 360-graden foto’s gemaakt worden, voor bijvoorbeeld periodieke monitoring.

BLK2GO
De BLK2GO van Leica is een draagbare laserscanner waarmee al lopend relatief snel een puntenwolk van de situatie gemaakt kan worden.

Snelheid van laserscannen

Wanneer u niet op zoek bent naar uitzonderlijke precisie maar absolute snelheid van het 3D laserscannen juist een vereiste is, is de BLK2GO de betere keus. Deze mobiele scanner is bij uitstek geschikt om een pand al lopend, snel in kaart te brengen. De scans kunnen vervolgens omgezet worden in 2D plattegronden met een nauwkeurigheid van enkele centimeters. De BLK2GO data kan ook gecombineerd worden met data van de RTC360 of P40/50 om een perfecte balans tussen snelheid en precisie te bereiken. Deze gecombineerde data kan natuurlijk ook opgeleverd worden in de bekende puntenwolk formaten zoals .E57, Recap en het rijkere LGS formaat met daarin bijvoorbeeld alle 360-graden foto’s die de scanner gemaakt heeft voor fotokleuring.

Als snelheid belangrijk is en een hogere precisie en kwaliteit van de puntenwolk tegelijkertijd ook een eis is, biedt onze nieuwe NavVis VLX 3 uitkomst. Deze scanner genereert zéér accurate en realistische gekleurde puntenwolken die de perfecte basis vormen voor gedetailleerde CAD extractie, 3D meshing en meer.

RTC360 in combinatie met BLK2GO
Een visualisatie van een puntenwolk met fotokleuring waarbij voor het interieur gebruik is gemaakt van de BLK2GO in combinatie met de RTC360 aan de buitenkant.

Heeft u vragen over laserscannen?

Coenradie is expert op het gebied van 3D laserscannen. Bel vrijblijvend +31 (0)499-577 202 of stel uw vraag via het contactformulier.