Hof van Solms te Oirschot 3D ingescand door Coenradie
Slide Background
Karin van der Vliet, Projectmanager Janssen de Jong Projectontwikkeling
Karin van der Vliet, Projectmanager Janssen de Jong Projectontwikkeling
“Binnen één dag is het volledige pand 3D ingescand, de geleverde tekeningen vormen de juiste basis voor onze ontwerpfase.”
“Binnen één dag is het volledige pand 3D ingescand, de geleverde tekeningen vormen de juiste basis voor onze ontwerpfase.”
“Het Hof van Solms, een Oirschots historisch erfgoed, is een stadspaleis aan de Koestraat in Oirschot. In dit rijksmonument ontwikkelen wij een aantal woningen, waarbij de karakteristieken van het pand bewaard blijven. De bestaande situatie moest dus eerst nauwkeurig in kaart worden gebracht. De eisen rondom rijksmonumenten zijn zeer streng, we hadden dus een partij nodig die niet alleen snel, maar ook met de benodigde precisie het pand in kon scannen. Zo konden wij met vertrouwen de ontwerpfase doorlopen.

De complete puntenwolk is omgezet naar 2D aanzichten van alle gevels en profielen. Deze bevatten alle informatie die we nodig hebben om ons nieuwe ontwerp van alle woningen en appartementen in de bestaande situatie te passen. Daarnaast kunnen we altijd terugvallen op de puntenwolk wanneer we extra informatie nodig hebben. Voor dergelijke projecten is dit voor ons de perfecte mix.”
Shadow

Historisch erfgoed Hof van Solms binnen één dag volledig 3D ingescand

Om binnen deze korte tijd het volledige Hof van Solms in te kunnen scannen, hebben we de RTC360 en BLK2GO scanners van Leica tegelijkertijd ingezet. De RTC360 voor de buitenkant en de BLK2GO voor de binnenkant. De RTC360 scandata is ondersteund door Total Station metingen om een zeer strak resultaat te behalen en een betrouwbare basis te vormen waar de BLK2GO data aan gekoppeld kon worden.

De BLK2GO is een mobiele, handheld scanner. De binnenkant van het Hof van Solms is daarmee binnen enkele uren volledig gescand. De operator wandelt met deze scanner in rustig tempo van kamer naar kamer terwijl de BLK2GO duizenden punten per seconde in kaart brengt.

De puntenwolk is vervolgens omgezet naar 2D tekeningen van alle gevelaanzichten, belangrijke profielen en er zijn plattegronden van elke verdieping gemaakt. Waar van toepassing, zijn in de tekeningen de vloerhoogtes aangegeven. In combinatie met de opgeleverde Recap en LGS bestanden kan Janssen de Jong Projectontwikkeling voor elke fase binnen hun ontwerptraject de beste oplossing kiezen.

In het Rijksmonument Hof van Solms komen 14 woningen en 6 appartementen met op het achterterrein 13 grondgebonden woningen en 22 appartementen. De bouw op het achterterrein zal in stijl zijn die overeenkomt met de periode waarin het Hof van Solms is gebouwd. Kenmerkende stijlelementen zoals houten kappen en de sfeervolle kozijnen blijven bewaard.

Kernvoordelen van onze 3D laserscanning

Precisie – De nauwkeurigheid van onze scan data is ongeëvenaard. Alleen de meest nauwkeurige en betrouwbare data blijft over nadat wij deze verwerkt hebben. Er wordt een puntenwolk geproduceerd die perfect afgestemd is op uw wens, budget en het type object dat ingescand is.

Snelheid – Voor sommige klussen is één laserscanner niet genoeg. De gelijktijdige combinatie van een RTC360 met BLK2GO zorgt voor optimale snelheid en precisie.

Landmeetkundig – Scan data wordt ingewonnen en verwerkt volgens de hoogste landmeetkundig norm. Puntenwolken worden indien nodig ondersteund met een netwerk van zeer accurate Total Station controle punten. Coördinatenstelsels kunnen geheel naar wens opgebouwd worden of er kan op basis van GPS in het RD-coördinatenstelsel gewerkt worden. Correcties met betrekking tot (omgevings)temperatuur worden op het gescande object doorgerekend. 

Controle – Data wordt pas opgeleverd nadat deze uitvoerig en persoonlijk door experts is gecontroleerd op nauwkeurigheid. Waar een computer bepaalde fouten moeilijker zal kunnen herkennen, zien onze specialisten dankzij jarenlange ervaring elke mogelijke afwijking.

Tekeningen – Als het object of bouwwerk is ingescand kunnen wij de puntenwolk meteen overzetten naar 2D aanzichten en tekeningen. Eén partij waarbij alles van begin tot eind voor u uit handen genomen kan worden.

Oplevering – De puntenwolk leveren wij, op basis van het vervolgtraject van uw project, op maat aan. Elk softwarepakket heeft sterke en minder sterke kanten wat het gebruik van puntenwolken betreft. De puntenwolk die wij leveren is afgestemd op het volgende softwarepakket waarin deze gebruikt gaat worden.

Fotoverbetering – Tijdens het scannen kan de puntenwolk voorzien worden van realistische kleuren. De scanner heeft hiervoor camera’s aan boord die 360-graden foto’s maken. Wij zorgen dat elke foto zo hoog mogelijk van kwaliteit is. Kleuren worden verbeterd, onder- en overbelichting wordt verholpen en details komen beter naar voren.

Vrijblijvend praten over uw wensen voor 3D scanning?

Bel 0499 – 577 202 en vraag naar Sander Schröder

PuntenwolkGevel aanzichten en plattegronden
RTC360 scandata van geveldeel.
RTC360 scandata van geveldeel.
Complete BLK2GO scandata binnenkant.
Complete BLK2GO scandata binnenkant.
BLK2GO scandata van deel van binnenkant.
BLK2GO scandata van deel van binnenkant.