Coenradie controleer met 3D scanning of mallen en betonelementen voor pompdelen Afsluitdijk voldoen aan het ontwerp
Slide Background
Maarten Kanters, Technisch Directeur WACO (Concrete Valley)
Bert-Jan Klijn, Organisatiedeskundige bij Dura Vermeer Bouw Heyma BV
Bert-Jan Klijn, Organisatiedeskundige bij Dura Vermeer Bouw Heyma BV
“We kunnen het zo gek niet bedenken, of Coenradie heeft een meetoplossing voor onze vraag.”
“We kunnen het zo gek niet bedenken, of Coenradie heeft een meetoplossing voor onze vraag.”
“FENIX is een bijzonder project waar veel partijen bij betrokken zijn. Dankzij Coenradie komen eventuele knelpunten in de maatvoering op tijd aan het licht en wordt meteen meegedacht in oplossingen. Zo weten we van tevoren zeker dat alles gaat passen en blijft de planning gewaarborgd. Van begin tot eind hebben we kunnen vertrouwen op de metingen en laserscans van Coenradie.”
Shadow
3D laserscan met Leica RTC360 van het centrale gat voor zogenoemde Tornado.

Fenixloods II complete maatvoering en controle voor grootse transformatie

Het meest opvallende onderdeel van het nieuwe ontwerp voor de Fenixloods II, is het uitkijkpunt ‘Tornado’, ontworpen door Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects. Voor de inpassing van dit complexe object heeft Coenradie de bestaande constructie 3D ingescand. Belangrijke steun- en verbindingspunten van de Tornado konden zo exact afgestemd worden op de bestaande bouw.

Om ruimte te maken voor de Tornado, is een deel van de centrale constructie gesloopt. Vervolgens is wederom een 3D scan gemaakt om een controle uit te kunnen voeren op de inpassing van het ontwerp binnen Fenixloods II.

De maatvoering van het spaceframe voor de Tornado is tijdens de constructie met Total Station op diverse belangrijke punten gecontroleerd. Het transport en de installatie van dit frame was een serieuze klus en moest in één keer goed gaan. Daarom is ook tijdens de installatie van zowel het spaceframe als de liftkern op locatie een meting uitgevoerd.

Coenradie heeft voor Fenixloods II diverse werkzaamheden uitgevoerd voor Dura Vermeer, CSM en andere partijen:

  • 3D scannen van gevels voor maatvoering nieuwe puien.
  • 3D scannen van betonvloer voor volumeberekening nieuwe gietvloer.
  • 3D scannen complete dakconstructie t.b.v. positionering steuntjes voor glazen dak.
  • 3D scannen centrale gat voor maatvoering ‘Tornado’.
  • Controleren van maatvoering van spaceframes voor ‘Tornado’.
  • 3D scannen van aangelegde vloerverwarmingsbuizen ter voorkoming toekomstige boor- en bouwfouten.
  • 3D scannen staalwerk liftkern ter controle maatvoering, positie, scheefstand en meer.
  • Diverse zettingsmetingen en algemene maatvoering.

De restauratie van Fenixloods II wordt uitgevoerd naar ontwerp van Bureau Polderman, waarbij Dura Vermeer verantwoordelijk is voor de bouw. Op de eerste verdieping van de loods komt het museum. Op de begane grond biedt FENIX straks ruimte voor culturele, culinaire en creatieve ontmoetingen.

FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad. Stichting Droom en Daad is in 2016 opgericht om de stad Rotterdam mooier te maken door te investeren in kunst en cultuur. Het behouden van de Fenixloods II, als karakteristiek Rotterdams erfgoed, is één van de eerste initiatieven van de stichting.

Kernvoordelen van onze 3D laserscanning

Precisie – De nauwkeurigheid van onze scan data is ongeëvenaard. Alleen de meest nauwkeurige en betrouwbare data blijft over nadat wij deze verwerkt hebben. Er wordt een puntenwolk geproduceerd die perfect afgestemd is op uw wens, budget en het type object dat ingescand is.

Controle – Data wordt pas opgeleverd nadat deze uitvoerig en persoonlijk door experts is gecontroleerd op nauwkeurigheid. Waar een computer bepaalde fouten moeilijker zal kunnen herkennen, zien onze specialisten dankzij jarenlange ervaring elke mogelijke afwijking.

Landmeetkundig – Scan data wordt ingewonnen en verwerkt volgens de hoogste landmeetkundig norm. Puntenwolken worden indien nodig ondersteund met een netwerk van zeer accurate Total Station controle punten. Coördinatenstelsels kunnen geheel naar wens opgebouwd worden of er kan op basis van GPS in het RD-coördinatenstelsel gewerkt worden. Correcties met betrekking tot (omgevings)temperatuur worden op het gescande object doorgerekend. 

Scheepstelsel – Bij het scannen van vaartuigen plaatsen wij de puntenwolk in een coördinatenstelsel dat logisch is voor schepen. 

Modelleren – Als het object of bouwwerk is ingescand kunnen wij deze meteen modelleren, of plattegronden en aanzichten produceren. Eén partij waarbij alles van begin tot eind voor u uit handen genomen kan worden.

Oplevering – De puntenwolk leveren wij, op basis van het vervolgtraject van uw project, op maat aan. Elk softwarepakket heeft sterke en minder sterke kanten wat het gebruik van puntenwolken betreft. De puntenwolk die wij leveren is afgestemd op het volgende softwarepakket waarin deze gebruikt gaat worden.

Rapportage – In één oogopslag weten waar u aan toe bent. Dankzij een heldere rapportage die in overleg met u is afgestemd op uw wensen of de wensen van uw klant. De kleinste afwijking wordt gevisualiseerd.

Fotoverbetering – Tijdens het scannen kan de puntenwolk voorzien worden van realistische kleuren. De scanner heeft hiervoor camera’s aan boord die 360-graden foto’s maken. Wij zorgen dat elke foto zo hoog mogelijk van kwaliteit is. Kleuren worden verbeterd, onder- en overbelichting wordt verholpen en details komen beter naar voren.

Vrijblijvend praten over uw wensen voor maatvoering of 3D scanning?

Bel 0182 – 232 156 en vraag naar Edwin Bakker 

Het stalen frame voor het glazen dak is op twee momenten tijdens de constructie 3D ingescand met Leica RTC360.
Opgeschoonde puntenwolk met fotokleuring van de dakconstructie.
3D mesh van dakconstructie inclusief kokerbogen en de honderden steuntjes t.b.v. het glas. Gegenereerd op basis van puntenwolk.
Vergelijking van de dakconstructie (puntenwolk) t.o.v. het theoretisch model. De exacte posities van de steuntjes t.b.v. het glas zijn hier gecorrigeerd.
Foto van de vloerverwarmingsbuizen met wapening en overige constructie.
3D Puntenwolk van de vloerverwarmingsbuizen met bewerkte fotokleuring. De blauwe buizen zijn extra blauw gemaakt, overige kleuren zijn minder verzadigd. Zo kunnen deze punten makkelijker worden gefilterd.
3D Puntenwolk van de vloerverwarmingsbuizen met intensiteitskleuring op de gefilterde punten van de buizen.
3D Puntenwolk van de vloerverwarmingsbuizen met intensiteitskleuring op de gefilterde punten van de buizen.
Controle van de maatvoering van het spaceframe voor de Tornado.
Spaceframe van de Tornado, afbeelding: Fotostudio Barendrecht.
Artist Impression van de Tornado, afbeelding: MAD Architects.
Staalconstructie van de Tornado, afbeelding: IMd Raadgevende Ingenieurs.
Huidige betonvloer op de eerste verdieping, hier komt straks het museum. De vloer wordt hiervoor vernieuwd. Afbeelding: Vogel BV.
Puntenwolk van de huidige betonvloer op de eerste verdieping.
Opgeschoonde puntenwolk van de huidige betonvloer op de eerste verdieping.
3D mesh van de vloer op de eerste verdieping, voor het berekenen van totaal benodigd volume aan materiaal voor de nieuwe vloer.