Controle met 3D laserscannen tijdens het hele productieproces van betonnen pompdelen voor Afsluitdijk
WACO te Bergen op Zoom is specialist in prefab betonelementen en heeft de betonnen pompdelen geproduceerd voor de nieuwe pompen voor de Afsluitdijk. Om de beoogde levensduur en pompcapaciteit te kunnen garanderen, is het van belang dat elke mal en ieder beton element voldoet aan het theoretisch ontwerp. Na de productie van een aantal betonelementen wordt elke mal tussentijds met 3D laserscannen nogmaals gecontroleerd door deze te vergelijken met het 3D CAD model. Op die manier kan eventuele vervorming of beschadiging van de mal snel opgemerkt worden. Met name bij mallen die tientallen keren worden gebruikt om hetzelfde element te produceren, is dit van essentieel belang.
Elke puntenwolk wordt met hoge precisie in elkaar gezet en vervolgens gecontroleerd door middel van doorsneden over de X-, Y- en Z-as. Bij voorkeur worden in dit geval alleen de meetpunten gebruikt die zo haaks mogelijk op het object zijn ingescand, want dan levert een laserscanner zijn hoogst haalbare precisie. Punten die vanaf een erg schuine hoek gemeten zijn en eventuele overige ruis worden gefilterd. Het resultaat is een perfecte, betrouwbare puntenwolk met zeer hoge puntdichtheid waarvan elk punt gebruikt kan worden voor het maken van een 3D mesh.
Elke vierkante millimeter van deze 3D mesh wordt vervolgens vergeleken met een 3D CAD model. Deze gegevens worden verwerkt tot een makkelijk te interpreteren, visuele afwijkingsrapportage waarbij de klant in één oogopslag de geleverde kwaliteit van het eindproduct kan zien.
Door zowel de mallen als de beton elementen te controleren, weten we zeker dat deze nieuwe pompen voor de Afsluitdijk een hele lange tijd mee zullen gaan, ver voorbij de geplande levensduur.
Eind 2018 is Rijkswaterstaat aan de vernieuwing van de afsluitdijk begonnen, samen met aannemerscombinatie Levvel. Een consortium van Van Oord, BAM en Rebel.