Coenradie Meten met Drones

Meten met drones vanuit de lucht

Coenradie kan met drones grote terreinen en volumes binnen korte tijd accuraat inmeten vanuit de lucht. Gebieden die normaalgesproken moeilijk bereikbaar of zelfs gevaarlijk zijn, kunnen op deze manier in kaart gebracht worden en als 2D situatietekening of 3D model worden opgeleverd. Wij hebben onze drones op maat samengesteld en opgebouwd uit de beste onderdelen om voor elke opdracht een hoge fotokwaliteit te kunnen garanderen.

Bij het meten met een drone worden tientallen, honderden of zelfs duizenden foto’s gemaakt. Deze foto’s worden met hoge precisie en naadloos in speciale software door ons aan elkaar geplakt en vormen uiteindelijk een 2D weergave of 3D model van het gebied. Ook kunnen er 360-graden foto’s gemaakt worden. De drone zelf verricht geen metingen maar maakt simpelweg foto’s van zeer hoge kwaliteit en met een ongekend hoge resolutie waarin elk detail te zien is.

Dit principe heet fotogrammetrie en kan gebruikt worden om vorm en locatie van objecten en gebieden door metingen in foto’s te bepalen. Fotogrammetrie wordt vaak toegepast binnen de geodesie, bouwkunde, archeologie en ook steeds vaker binnen de gaming industrie. Coenradie gebruikt fotogrammetrie voor het maken van pointclouds, volumeberekeningen, orthofoto’s, 3D meshes en surface models.

Straatwerk Revisie Meten met Drones Coenradie
Straatwerk revisie, kaart gecombineerd met drone foto's
Meten met drones, detail van foto voor straatwerk revisie
Straatwerk revisie, de samengestelde luchtfoto van de drone

Producten uit fotogrammetrie

Met behulp van fotogrammetrie kan Coenradie een aantal producten voor u maken:

  • 2D bovenaanzicht van gebied of object, orthofoto
  • 2D zijaanzichten, bijvoorbeeld van gevels, orthofoto
  • Hoogtekaarten en 3D terreinmodel, DTM
  • 3D model van een object
  • Pointclouds

Meten met drone zorgt voor hogere efficiëntie met fotogrammetrie

Een drone kan ook uitkomst bieden wanneer tijd en snelheid in combinatie met hoge precisie belangrijk zijn. Een landmeetkundige scanner is niet voor elke situatie de beste keus, bijvoorbeeld bij het in kaart brengen van zeer hoge gevels, waar wellicht ook nog eens veel ornamenten op aangebracht zijn. Om elk detail in beeld te brengen, moet vanaf verschillende hoogtes en hoeken gescand worden en dat is niet altijd mogelijk. Daarnaast biedt een hoogwerker ook niet altijd uitkomst of is er überhaupt niet een stabiele ondergrond te vinden om een scanner of hoogwerker op te plaatsen. De kosten voor het plaatsen van stijgers kunnen ook hoog zijn.

Wanneer een drone zich vrij naar alle benodigde hoogtes kan bewegen, is meten en 3D modelleren op basis van fotomateriaal van drones een slimme en efficiënte keus.

Drones: van foto’s naar 3D model

Zij vertrouwen op onze dronemetingen

Rijkswaterstaat
staatsbosbeheer
Arcadis
RoyalHaskoningDHV
De Twee Snoeken - Architectenbureau en softwareontwikkelaar voor de bouw