Showcase: Watermolen Harzé, België met RTC360 ingescand

Puntenwolk animatie op basis van laserscans van de watermolen (banmolen) te Harzé, België, gebouwd in 1631. Het gebouw is volledig opgebouwd uit natuurstenen. Het binnenwerk is helaas niet meer aanwezig.

Een banmolen of dwangmolen, was een molen waar de naburige boeren verplicht waren hun graan te laten malen. Deze molens waren vaak eigendom van de plaatselijke heer of een andere hogere autoriteit, zoals een abdij, die het wind- of waterrecht voor de molen hadden gekregen. In 1704 is de molen herbouwd, daarna is in 1896 een nieuw gebouw opgetrokken en zijn de vier raderen vervangen door één groot inwendig rad.

Na de Eerste Wereldoorlog is de molen zelfs nog even gebruikt om elektriciteit op te wekken voor de verlichting van het dorp. Het huidige houten bovenslagrad aan de buitenzijde van het gebouw is in 1966 geplaatst.

Watermolen mooier dan ooit in beeld gebracht

De Leica RTC360 3D laserscanner heeft de mogelijkheid om na elk gemaakte scan een 360-graden foto te maken. De gescande punten kunnen dankzij deze foto realistische kleuren gegeven worden die overeenkomen met de werkelijkheid. Dankzij de HDR camera’s in de scanner, kan onder zeer uiteenlopende lichtomstandigheden toch nog een goede foto gemaakt worden. Bovendien verbeteren wij deze foto’s nog extra, om uit het hele dynamische bereik van de gemaakte foto alleen de beste data over te houden. Onder- en overbelichting wordt gecorrigeerd, we herstellen fletsheid, kleurzweem, onscherpte, ruis en meer.

Terug: Showcases

Uw project gevisualiseerd?

Onze experts kunnen uw project visualiseren op basis van door u aangeleverde scandata, onze eigen scandata, tekeningen, 3D modellen, concepten en zelfs simpele schetsen.