Showcase: VLX3 laserscan binnenstad Deventer

Met onze nieuwe NavVis VLX3 laserscanner hebben we een deel van de binnenstad van Deventer binnen zéér korte tijd ingescand. De puntenwolk is vervolgens gebruikt om wegen, trottoirs, trottoirbanden, putten, bomen en tal van andere objecten om te zetten naar een 2D CAD-tekening. De puntenwolk en CAD-data van de situatiemeting is gecombineerd in onderstaande animatie.

Snel, sneller, snelst

De VLX3 is een mobiele laserscanner waarmee al lopend de wereld 3D in kaart kan worden gebracht. Meerdere laser sensoren en camera’s in combinatie met SLAM-technologie zorgen er voor dat er een realistische en accurate puntenwolk ontstaat. Vergeleken met het traditioneel in kaart brengen van situaties middels total station en/of GPS, versnelt de VLX3 dit proces aanzienlijk. De gegenereerde puntenwolk kan vervolgens gebruikt worden voor het maken van een volledige 2D CAD-tekening. Het verschil in precisie tussen deze traditionele meting en het resultaat op basis van VLX3 data is niet te zien.

De VLX3 is, dankzij zijn snelheid en precisie, met name geschikt voor het uitvoeren van situatiemetingen. De puntenwolk wordt dan als basis gebruikt voor het maken van een CAD-tekening. Daarnaast is de VLX3 ook zéér geschikt voor het 3D in kaart brengen van gebouwen en omgevingen. De puntenwolk kan vervolgens omgezet worden naar een 3D (BIM) model of 3D mesh in diverse bestandsformaten zoals STL of OBJ.

Omdat de VLX3 gebruik maakt van SLAM-technologie, kan de scanner razendsnel indoor omgevingen in kaart brengen. Dit maakt het apparaat ideaal voor toepassingen zoals het vastleggen van complexe interieurs van gebouwen, fabrieken, en magazijnen. Vooral wanneer er ook gebruik wordt gemaakt van controlepunten en een total station, ligt de precisie erg hoor. De VLX3 heeft namelijk de mogelijkheid om diezelfde controlepunten ook in kaart te brengen en in te meten tijdens het scannen. Daarnaast kunnen 360-graden foto’s gemaakt worden op elke gewenste locatie tijdens het scannen.

Is een nóg hogere precisie vereist, bijvoorbeeld voor het meten van vloervlakheid, dan raden wij een RTC360 aan. De snelheid van de RTC360 ligt iets lager, maar de precisie daarentegen is hoger.

Terug: Showcases

Uw project gevisualiseerd?

Onze experts kunnen uw project visualiseren op basis van door u aangeleverde scandata, onze eigen scandata, tekeningen, 3D modellen, concepten en zelfs simpele schetsen.