Expert aan het woord: Rutger Bosch – projectleider Metrology

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’ is een oud Nederlands gezegde, dat zeker van toepassing is op Rutger Bosch. Rutger is een van de jongste experts van Coenradie. Hij is pas 31 jaar oud, maar werkte in 2003 al aan de HSL en heeft een mensenleven aan kennis en ervaring op vrijwel alle meetkundige gebieden. Hij meet van mega-grote constructies tot microscopisch kleine details op de ultra-precieze 3D Coördinaten MeetMachine (CMM) in het nieuwe High Precision Meetlaboratorium in Oirschot. Vandaag is Rutger Bosch aan het woord, als expert op gebied van metrologie. Hij meet op micrometerniveau en eert daarmee het allerkleinste detail.

Rutger Bosch werd in 2006 als talentvol landmeetkundig ingenieur ‘gescout’ door Wouter Coenradie. Rutger is in zijn vrije tijd een fanatiek mountainbiker, met het hart op de juiste plek. De afgelopen 3 jaren heeft hij voor Duchenne Heroes ruim € 30.000,– bij elkaar gefietst voor patiënten met de ziekte van Duchenne. “Dat is best zwaar”, zegt Rutger. “De tocht is geweldig. Lekker 7 dagen onderweg. Erg pittig, maar dat is geen probleem. Wel moet je een heel jaar lang sponsoren zoeken en werven en dat is een kwestie van knokken voor elke euro. Dat moet ook want als je ziet waar de patiënten met Duchenne en hun familie elke dag tegen vechten, dan leer je het allerkleinste te waarderen, in elk opzicht.”

expert-aan-het-woord-rutger-bosch-cmm-metrology-in-high-precision-meetlaboratorium-coenradie-in-oirschot-_349x261

Bij Ingenieursbureau Coenradie is Rutger de expert in het High Precision Meetlaboratorium. “Na mijn HBO opleiding heb ik eigenlijk van alles gedaan op gebied van meetkunde. Bij Heijmans en later ook bij Coenradie heb ik gewerkt met de reguliere Total Stations, maar al snel kwam ik door klanten zoals ASML in aanraking met de nauwkeurigere variant daarvan, die toleranties tot tienden van millimeters aankan. Met name in de cleanrooms moesten de vlakheden van de vloeren en slijtage daarvan steeds nauwkeuriger gemeten worden. Voor Mecal moeten we daar bijvoorbeeld ook de laserframes helpen stellen. Al snel liepen de toleranties richting honderdsten van millimeters. Het enige verplaatsbare instrument, dat met dit soort toleranties overweg kan, is de Laser Tracker. In feite is een Laser Tracker een soort draagbare Coördinaten MeetMachine (CMM). Toen we bij Coenradie een geconditioneerde ruimte kregen met een CMM erin, was het dus niet onlogisch, dat ik hiervoor gevraagd werd”, beredeneert Rutger met trots.

cmm-metrology-expert-rutger-bosch-bij-zijn-werkstukken-op-de-leitz-reference-hp_350x469

“Werken met een CMM is meer dan alleen meten. In feite is het meten niet zo heel erg complex. Als het apparaat weet wat het moet meten en geprogrammeerd is, dan is het bijna alleen nog de producten op de juiste wijze er op leggen. Het programmeren kan wel complex zijn, zeker in het begin. Gelukkig kregen we veel ondersteuning van Hexagon, die ons bekend heeft gemaakt met PC-DMIS (de reguliere programmeertaal) en Quindos (het programma wat uitermate geschikt is voor het 3D meten en scannen van tandwielen).

De afgelopen maanden heb ik veel programmeerwerk gedaan voor Van den Berg Kunststof Bewerking en daar heb ik weer veel van opgestoken. Met name ook door de directe samenwerking met hun veeleisende klanten, zoals bijvoorbeeld ASML. Bij Coenradie hebben we inmiddels ook voor diverse respectabele bedrijven werk verricht, onder andere voor ASML Motion, Berco Truck Components , DAF Trucks, Moba uit Barneveld en Kuhn Geldrop.

Het is een goede keuze geweest om juist hier in deze regio, ook wel Brainport genoemd, te investeren in een hele nauwkeurige meetbank, want hier zitten nogal wat High-Tech bedrijven en onderdelenleveranciers. De eisen hiervoor worden steeds nauwkeuriger en afnemers willen de garantie dat de onderdelen geproduceerd zijn conform de specificaties zoals op tekening aangegeven. Wij kunnen daarin een rol spelen.”

2013-12-13-132009_350x469

“Wij zijn een onafhankelijk ingenieursbureau, gespecialiseerd in meetwerkoplossingen en kunnen zo voor onze klant een onafhankelijk meetrapport opstellen. Op dit moment zijn wij bezig met de accreditatie van onze CMM diensten. Dat wil zeggen dat we straks de kwaliteit van ons meetwerk kunnen garanderen conform de afgesproken standaarden. De resultaten zijn dan herleidbaar en dat levert toegevoegde waarde. Maar we zijn er natuurlijk ook gewoon voor alle bedrijven, die zelf geen machine kunnen of willen aanschaffen of waarvan hun programmeur tijdelijk overbezet of ziek is. Wat dat betreft leveren we ook hier – net zoals in onze andere disciplines – degelijk meetwerk voor een redelijke prijs.

Wie hierin geïnteresseerd is, kan natuurlijk altijd bij ons terecht. Zet mijn telefoonnummer maar op de site”, lacht Rutger, “dan hoor ik het wel.”

Kunnen wij u van dienst zijn?

Ingenieursbureau Coenradie is een dienstverlenend bedrijf dat zich richt op (land)meetkunde. U bent van harte welkom om ons om advies te vragen.