Twisted Fin DuctsIngenieursbureau Coenradie heeft bij Damen Shipyards de maatvoering verzorgd voor de installatie van Twisted Fin Ducts ® op 7 containerschepen van Hamburg Süd.

De installatie van dit gepatenteerde systeem van Becker creëert een betere stroming naar de schroef toe, wat een grote besparing oplevert op brandstofkosten.

Coenradie heeft een meetmethode ontwikkeld waarbij met een Leica total station in combinatie met een Leica laserscanner de bestaande situatie (schip en schroef als ook de geprefabriceerde Becker Twisted Fin®) in wordt gemeten. Vervolgens worden de meetgegevens verwerkt tot een model door gebruikmaking van een CAD-programma met daarop in eigen beheer ontwikkelde speciale routines. Na het modelleren wordt de Becker Twisted Fin® eerst virtueel geplaatst en vervolgens naadloos uitgezet op de schepen.

Deze systemen zijn elders op de wereld al eerder op schepen geplaatst, echter hadden de betreffende werven 8 dagen nodig voor plaatsing van deze constructies. Dankzij de meetmethode van Coenradie en de efficiëntie van Damen Shiprepair Rotterdam, kon deze serie schepen in 4 à 5 dagen weer uitvaren!

Referenties:

Becker Marine Systems: ontwerper van het systeem.
Damen Shiprepair Rotterdam: de werf waar het werk plaatsvond.