Mike Angus – klant aan het woord – heeft ruim 30 jaar ervaring in ‘surveying’, want zo noemen ze industrieel meetwerk ook in Nederland en bij zijn werkgever Heerema Fabrication Group (HFG) in Zwijndrecht.

Heerema Group is een wereldspeler, gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, installeren en vervoeren van offshore-faciliteiten voor de olie- en gasindustrie. Op de werf van HFG worden mega-constructies gebouwd, maar wordt gemeten in millimeters. Mike Angus staat voor ‘ervaring in het groot’.

1

Betrouwbaarheid

Mike Angus: “De enorme constructies, van soms wel meer dan 10.000 ton, moeten immers wel goed in elkaar en op elkaar passen en gemiddeld zo’n dertig jaar de wereld op een veilige manier van olie en gas blijven voorzien, onder extreem zware omstandigheden, midden op zee. Betrouwbaar meetwerk is daarbij cruciaal. In elke fase van de bouw, voor en na het lassen, assembleren, etc. controleren we steeds of alles volgens specificatie verloopt. Communicatie en overleg met de klant en de verschillende afdelingen binnen HFG is even belangrijk als cijfers en houdt het werk ook interessant. Tijdens een project zitten de klanten hier vaak ook op de werf in mobiele kantoor units. Ik hou ook van ‘old fashioned’ persoonlijk contact. Tegenwoordig mailen collega’s die drie meter van elkaar zitten naar elkaar, dat vind ik niks. Je moet elkaar in de ogen kijken en zeggen waar het op staat.”

Kwaliteit

Mike werkt op de afdeling Quality Control, maar heeft een werkplek tussen alle afdelingshoofden van productie en assemblage, onder leiding van Koos Verheul. Als ‘senior surveyor’ ziet Mike er op toe, dat alle constructies tot op een paar millimeters vallen binnen de door de klant aangegeven toleranties. Daarvoor stelt Mike bij aanvang van ieder project een gedetailleerd meetplan op, waarin hij aangeeft wanneer, wat en hoe gemeten moet worden. Toleranties, procedures, omgevingstemperatuur en alle andere variabelen worden hierin gedefinieerd en vastgelegd. Mike is er zichtbaar trots op en voelt zich als een vis in het water bij HFG. “Ik moet af en toe naar buiten, het vuil onder mijn nagels voelen en het meetapparaat in handen hebben”, zegt hij. Mike werkt met een Leica TS30, “net als jullie bij Coenradie”, zegt hij. “Dat werkt perfect. Het apparaat kan meer dan ik nodig heb, maar is ook wel heel erg zwaar, dat zou ik volgende keer wel wat lichter willen. Maar goed, kwaliteit is doorslaggevend.”

2

Mike is geboren in Belfast en opgegroeid in Middlesbrough, maar hij voelt zich helemaal thuis in Nederland, “toch”, zegt hij: “Middlesbrough is still my home, daar heb ik als kind en teenager gewoond. Dat zijn toch bepalende jaren. Ik heb er ook mijn opleiding in ‘Structural Engineering’ en mijn eerste job bij ‘Peckton’ gehad. Ook volg ik de lokale Football Club uit het Riverside stadium nog. Via internet kun je makkelijk alles bijhouden op afstand. Maar toen mijn Middlesbrough FC in 2006 in mijn Philips-stadion in Eindhoven de Uefa Cup finale speelde tegen Sevilla, was ik er natuurlijk wel echt bij. Ja, want in Nederland is PSV mijn cluppie, altijd geweest. Eindelijk zijn we dit jaar weer eens kampioen”, lacht Mike.

Daar kun je van op aan

Mijn vrouw zegt wel eens dat hier in het Brabantse Terheijden mijn ‘thuis’ is en dat klopt ook wel, want hier ben ik al op 21-jarige leeftijd voor haar naartoe gekomen. Je weet hoe dat gaat, vakantie in Mallorca en dan … Gelukkig kon mijn vader iets regelen voor mij als contractor bij het toenmalige ‘De Groot’, die later werden overgenomen door Heerema. Ik ben nu 56 en inmiddels hebben we een zoon van 29 en een dochter van 26 jaar. Ik heb hier zelf tot mijn 53e gevoetbald en alles meegemaakt, zowel privé als op het werk.

Achtergrond

Vanaf het begin dat ik hier kwam ken ik Jo van Hoof (Hoofd Industrial Surveying bij Ingenieursbureau Coenradie in Breda). Hij werkte toen ook hier bij Heerema. Een hele slimme jongen, hij weet echt alles van surveying. Niet veel woorden nodig. Dat is nog steeds het fijne aan samenwerken met Coenradie. We begrijpen elkaar, zonder daar lang en breed over te hoeven praten of vergaderen. Ik hoef ze maar te bellen, dan komen ze en gaan hier aan het werk. Hele bekwame surveyors en flexibel. Dat werkt heel prettig. Daarom werk ik ook graag met Coenradie. Als ik even niet genoeg tijd heb of dingen moeten wat nauwkeuriger, zoals bijvoorbeeld de vlaktemetingen voor kraan-pedestals, dan bel ik Coenradie. Daar kun je van op aan en daar gaat het om.”

Afmetingen

Na het gesprek met Mike mogen we nog even mee de werf op om wat foto’s te maken en wat dingen in het echt te bekijken. Dan realiseer je je pas goed hoe groot die knapen zijn die op zee maar klein lijken en dan zie je met eigen ogen wat erbij komt kijken. Dan hoor en zie je de ervaring. Ook een ervaring in het groot.

3