Artis

Ingenieursbureau Coenradie kreeg van Staalbouw Mook de opdracht om voorbereidende en controlerende meetwerkzaamheden (3D-laserscanning) te verzorgen voor het nieuwe Jaguarverblijf in Artis. Het verblijf is ontworpen door landschapsarchitect Mathieu Sprenger in samenwerking met het gespecialiseerde Duitse architectenbureau Sprenger Von Der Lippe uit Hamburg.

Ingenieursbureau Coenradie heeft de bestaande situatie volledig 3D in beeld gebracht door middel van laserscanning. De 3D-scan van zowel betonnen ondergrond alsmede ook de omgeving, zoals de omliggende bomen, dient als input voor het productieproces en plaatsing van de staalconstructie.

Artis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na plaatsen van de staalconstructie zal Coenradie opnieuw alles inscannen ten behoeve van de productie en het plaatsen van de netten. Zo zorgen we ervoor dat alles netjes past en de constructie en plaatsing zo efficiënt mogelijk gebeurt binnen de bestaande kaders.

Het verblijf bestaat uit rotsformaties en struikgewassen en komt op de plek waar voorheen de manenwolven leefden. Doordat er in het nieuwe verblijf genoeg rotsen en struiken geplaatst worden kunnen de jaguars zich terugtrekken. Ook is het mogelijk de dieren van elkaar te scheiden. Dit is belangrijk als er welpjes geboren worden. Het vrouwtje voedt de jongen alleen op, en een verstoring van het nestje door het mannetje kan de dood van de welpjes betekenen. De moeder eet de jongen in geval van gevaar op.

Artis

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaguars (Panthera onca) bevinden zich in de natuur vrijwel altijd in de buurt van water. Daarom komt in het nieuwe verblijf ook een waterpartij. Jaguars houden erg van zwemmen, in tegenstelling tot veel andere katachtigen die een hekel hebben aan water.

Artis heeft een bijzondere schenking gekregen voor de realisatie van het verblijf. Stichting Goede Doelen Nh1816 van de schadeverzekeraar Nh1816 Verzekeringen schonk Artis €900.000. Hierdoor, én door de steun van particulieren, kon het ontwerp definitief gemaakt worden en kan Artis nu van start.

Artis vernieuwt

Natura Artis Magistra wil liefde en zorg voor de natuur stimuleren. Om deze rol nu en in de toekomst te kunnen blijven vervullen, is Artis bezig met grootschalige vernieuwingen. Hiermee wordt meer ruimte voor dieren en planten, voor educatie en voor erfgoed gecreëerd. Een nieuw verblijf voor de jaguars is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het plan ‘Artis Vernieuwt’.