Samenwerking Het Facilitair BureauBIM-koploper Het Facilitair Bureau (HFB) te Rotterdam ondertekende op 24 april 2013 een bijzondere samenwerkingsovereenkomst met Ingenieursbureau Coenradie.

Coenradie maakt laserscans van gebouwen, die HFB vervolgens transformeert naar een bouwkundig correct 3D-model. Geen afstemmingsproblemen meer tussen architect, constructeur en meetbureau!
Wat is laserscannen?

De huidige markt vraagt om herontwikkeling, revitalisering en renovatie van bestaande gebouwen. Laserscannen is een techniek waarbij een laserscanner een compleet gebouw 3D scant. Millimeter voor millimeter wordt het gebouw ‘afgetast’. Tientallen miljoenen tot miljarden 3D-puntjes vormen samen een point cloud, ofwel puntenwolk. Dit geeft een zeer gedetailleerd, tot op de millimeter nauwkeurig beeld van het gebouw.
Van wolk naar 3D-model

Een puntenwolk zelf is niet intelligent. Een bouwkundig modelleur is met speciale software en vakmanschap in staat om uit de puntenwolk een virtueel 3D-model op te bouwen. Dit model is letterlijk gebaseerd op de werkelijkheid. Het is dus een zeer betrouwbare en maatvaste bron, waaruit alle gewenste informatie opvraagbaar is. Bovendien is het model een prima basis voor de technische uitwerking en (energie)analyses.
Over Coenradie

HFB en Ingenieursbureau Coenradie weten dat zowel het 3D-laserscannen als het modelleren van BIM-modellen speciale expertise vereisen. Coenradie hoort op dit gebied tot de absolute top in Nederland. Al bijna 25 jaar levert Coenradie meetwerkoplossingen voor diverse branches. Vanuit Breda en het hoofdkantoor in Oirschot werken zo’n 50 medewerkers met de modernste apparatuur aan innovatieve maatwerkoplossingen over de hele wereld.
Over HFB

HFB is een onafhankelijke partner voor bouwbedrijven, met als focus ontwikkeling, begeleiding en uitvoering van BIM-processen. HFB verzorgt projectmanagement en de bouwkundige uitwerking in BIM en visualisatie. Ook het communicatietraject in BIM naar opdrachtgevers en eindgebruikers neemt HFB voor zijn rekening. Virtueel bouwen in BIM (model exact zo modelleren als gebouwd gaat worden) is een kernactiviteit. HFB levert ondersteuning op alle BIM-fronten, van initiatieffase tot en met onderhoud. Link naar HFB site, met informatie over samenwerking.