123D producties BV organiseerde een 3D print middag voor architecten en projectontwikkelaars, die meer wilden weten over 3D-print en andere 3D-ontwikkelingen in de bouw. Een middag vol inspiratie voor een betere presentatie. De ruim 40 bezoekers beoordeelden de middag van goed tot uitmuntend. Aanleiding om wellicht een vervolg te geven aan deze geslaagde opzet. Bijgaand meer informatie over de middag, de sprekers en de lezingen.Coenradie

Kort na de middag liepen de eerste bezoekers binnen voor een broodje en een dikke plak cake. Gastheer Wouter Coenradie had, vanwege het 25-jarig jubileum van zijn ingenieursbureau, ruim twee meter cake aangesneden, hetgeen naast de broodjes en verse koffie de start was voor een prima verzorgde middag.

Coenradie

Organisator Henry den Ouden van 123D producties opende met een korte introductie over 3D-print, met name voor architecten en projectonwikkelaars.

Coenradie Henry

Daarna ging Toine Bullens van Architectenbureau Van Aken verder met de geschiedenis van BIM tot nu. En met name ook over hoe 3D-laserscannen daar een belangrijke bijdrage toe heeft geleverd. Zeker voor aanbouw, revisies, herbestemmingen en restauraties is 3D-laserscannen onmisbaar geworden om een goede (‘as-built’) uitgangspositie te verwerven.

Coenradie

Sander Schröder van Ingenieursbureau Coenradie onderstreepte nog eens het belang van meetwerk en uiteraard ook 3D-laserscannen voor de bouw en architecten/projectonwikkelaars in het bijzonder. Hij eindigde met “Meten is ons vak”. Een presentatie die door veel architecten enorm werd gewaardeerd. Het belang van een goede ‘as-built’ uitgangspositie en gegevens waar je op kunt bouwen, dat kan niet voldoende nadruk krijgen, zo vond men. Met 3D-laserscannen heb je gewoon alle gegevens tot op millimeter niveau in één keer. Je hoeft nooit meer terug. Dat is efficiency.

Sander Schröder Coenradie

Het ontwerpen in 3D en inwinnen van data in 3D met laserscanners, leidt ook tot betere en indrukwekkendere presentaties in 3D. Daarvan had Architectuurproducties enkele voorbeelden meegenomen. Deze varieerden van 3D-pano’s tot Virtual Reality en Augmented Reality toepassingen, met effecten die moeilijk in woorden zijn uit te drukken. Daarom bij deze een link naar de site van Architectuur producties.

Coenradie

Het formele gedeelte van de middag werd beëindigd door Kentie, leverancier van 3D-printers. Uit deze presentatie bleek, dat er al heel lang heel veel verschillende soorten en maten van 3D-printers op de markt zijn, variërend van een paar duizend euro tot een paar ton, elk met zijn eigen materiaalsoorten, voordelen en nadelen. Voorlopig lijkt het dus nog niet zo gek om 3D-prints uit te besteden aan 123D-producties, die voor ieder te printen bestand altijd de beste oplossing zoekt, zodat de aanschaf van een eigen printer nog even niet noodzakelijk is om toch, waar nodig of gewenst, te kunnen profiteren van de voordelen van 3D-print.

3D print middag Coenradie

Na afloop van de middag was er nog gelegenheid tot netwerken en napraten in het Coenradie Meetcafé. Daar bleek nog eens hoezeer de middag gewaardeerd werd en was de grote vraag of er nog een vervolg komt …?

Coenradie

3D Printen, maatvoering, uitzetwerk en 3D-laserscannen door Ingenieursbureau Coenradie. Meer weten? Neem vooral contact met ons op.