Expert aan het Woord: Mark Antonise – Senior Maatvoerder

Mark Antonise ASML Coenradie Surveying Solutions Veldhoven

Toen Mouth en McNeal in de vaderlandse Top 40 op nummer 1 stonden met ‘Hello A’ en Elvis Presley in Madison Square Garden stond te zingen ‘It’s allright my mama’ kwam Mark Antonise op 10 juni 1972 ter wereld. Toch heeft Mark helemaal niks met muziek. Maar het kwam wel helemaal goed met de jongste van de acht kinderen van mama Antonise. Mark wist wat hij wilde en leerde snel voor zichzelf op te komen. Meetkunde bleek helemaal zijn ding. Vanuit de bouw volgde hij alle mogelijke cursussen op gebied van landmeetkunde, maatvoering en uitzetwerk.

Bijna dertig jaar later begon Mark Antonise bij Ingenieursbureau Coenradie als assistent landmeter. Zijn eerste klus was de maatvoering van de stadsschouwburg in Eindhoven. In de avonduren volgde hij de  cursussen van ‘BOB Zondag’, tot en met Hogere Landmeetkunde, Maatvoeren en Uitzetten. In 2007 begon hij voor Coenradie bij ASML met de maatvoering aan cleanroom 5b. Nu werkt hij aan alle meetwerk voor de cleanrooms h, i en j. Mark is een echte ‘all-round surveyor’, maar de bouw heeft hij nog niet losgelaten. Mark is een bijtertje. Als hij ergens zijn tanden in zet … dan komt het goed.

Mark staat altijd klaar en denkt vooruit. Als hij ziet dat er ergens een wand of ander object gaat komen dat het zicht op de grondslagpunten kan ontnemen, dan plaatst Mark al wat extra punten. Zo blijft hij iedereen altijd een stapje voor. Mark: “Dat is iets dat in de bouw altijd speelt. Je moet steeds meedenken en proactief zijn. Met de nieuwste bouwtechnieken gaat het soms allemaal razendsnel en moet je steeds vooruit denken. Bij ASML weten ze dat te waarderen. Daar ben ik blij om en daaruit haal ik heel veel voldoening. Recentelijk heb ik ook mee mogen werken aan die lange parkeergarage en heeft GS Staalwerken (ook een klant van Coenradie) de nationale staalprijs ontvangen voor cleanroom 5D. Als je bij ASML werkt, dan loop je ook altijd voorop met de nieuwste ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld BIM en BREEAM. We beginnen nu ook te praten over 3D-scanning om het beheer (Facility Management) en onderhoud van de gebouwen te vergemakkelijken.”

Ingenieursbureau-Coenrdie-Mark-Antonise-werkt-aan-Maatvoering-in-de-bouw-bij-ASML_349x262

Mark Antonise aan het werk, bij ASML in Veldhoven

Bij ASML verzorgt Mark het meetwerk compleet van A tot Z. Inmeten, uitzetten en maatvoeren. Hij meet de bestaande situaties in. De nieuwbouw wordt hierop ingetekend en Mark verzorgt dan het uitzetwerk; inclusief palen, funderingen en ankers. “Uiteraard doen we ook alle controlemetingen en verzorgen we vervolgens het uitzetwerk van de binneninrichting voor de onderaannemers van BMV.

Een van deze partijen is bijvoorbeeld Mecal. Zij verzorgen de frames waarop de machines van ASML geplaatst moeten worden. Wij doen hiervoor het uitzetwerk en controles. Dat moet allemaal heel nauwkeurig gebeuren, met toleranties tot 0.1 millimeter. De vloeren moeten ook allemaal ontzettend vlak liggen. Op vloeren van 9.000 m2 moeten we tegels plaatsen met maximale afwijkingen van +/- 1 millimeter. Dat doen we bijvoorbeeld met digitale waterpastoestellen en INVAR baak, maar we bedenken altijd de beste oplossing voor ieder specifiek meetprobleem. Zo maken we ook wel eens combinaties met de Leica TS30, een supernauwkeurig Total Station.”

Ingenieursbureau-Coenradie-3D-ASML-5D-veldhoven_349x196

Cleanroom 5D in aanbouw, bij ASML in Veldhoven 

“Bij ASML voel ik me helemaal thuis”, zegt Mark, “maar als ze me vragen om naar het buitenland te gaan, dan sta ik ook graag klaar.” Zo was Mark recentelijk in Suriname voor een mijnbouwproject van Boskalis en zit hij regelmatig in Afrika. “Ik vond het vroeger ook altijd al leuk om te reizen en dingen van de wereld te zien. Dat doe ik nu nog graag. Voor Heineken waren we afgelopen jaren regelmatig in Congo. We meten en scannen daar bestaande brouwerijen in 3D. Daarna kunnen de ontwerpers van Heineken daar in Nederland hun werk mee doen en gaan wij de stramienlijnen en ankers op het terrein weer uitzetten. Het is extreem belangrijk dat dingen daar ter plekke ook passen, daarom controleren we de ankers voordat er dingen naar Congo gaan, want meten is weten”.

Foto-ASML-terrein-vanuit-de-lucht-ED_349x262

“Ik vind het zalig om te doen”, zegt Mark, “meten is echt mijn hobby geworden. Buiten mijn gezin thuis, haal ik alles uit mijn werk. Ik hoop dit nog lang te mogen doen en kijk uit naar de ontwikkelingen van morgen. Ik wil dan ook meer betrokken worden bij de verwerking van de gegevens. Het is cruciaal om alle data van buiten naar binnen en andersom zo goed en efficiënt mogelijk te gebruiken en daar wil ik graag aan meewerken. Ik zal het maatvoeren en uitzetten nooit los kunnen laten, maar met de 3D-gegevens werken en wellicht ook 3D-prints maken, bijvoorbeeld voor maquettes, dat zijn allemaal dingen die me aanspreken. Daar wil ik graag mijn tanden in zetten, maar nu eerst een … heerlijk helder … ;-).”

Meer informatie over het ASML bouwproject in ED.

Sleutelwoorden bij dit artikel:

 • Maatvoering, pro-actief maatvoeren
 • Uitzetwerk, uitzetten met precisie en betrouwbaarheid
 • Grondslag
 • Stramienlijnen
 • Waterpassen
 • Pro-acitef meedenken
 • Faalkostenreductie
 • Nauwkeurigheid
 • Total Station
 • 3D-laserscanner
 • 3D-Printen voor macquettebouw etc.

Maatvoering, uitzetwerk, landmeetkunde en andere meetwerkoplossingen van Ingenieursbureau Coenradie al 25 jaar lang maatgevend.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Ingenieursbureau Coenradie is een dienstverlenend bedrijf dat zich richt op (land)meetkunde. U bent van harte welkom om ons om advies te vragen.