Wil Moeskops, directeur van Moeskops Staalbouw BV, ontvangt ons hartelijk in zijn pand aan de Kennedylaan in Bergeijk.
“Hier wordt alle staalconstructies voor ASML gemaakt, waar we al 25 jaar huisleverancier van zijn. Zoals we dat ook waren bij Philips in de vorige eeuw. Enkele grote projecten zijn bijvoorbeeld het Philips Stadion en de chipfabriek in Nijmegen, die later NXP werd. Die kennis en ervaring gebruiken we nu nog voor ASML. Ook toen al werkten we veel samen met Geert Smulders. We hebben een relatie van meer dan 30 jaar. Na het faillissement in 2004 zijn wij onderdeel geworden van de GS Staalwerken Groep, waarvan Geert Smulders de eigenaar is.
We werken voor klanten die ons werk waarderen. En niet enkel met de vraag komen van ‘wat kost dat de kilo’. Hier wordt vakwerk op maat gemaakt. Grote, complexe constructies, passend tot op de millimeter.” Centraal in ons gesprek staat daarmee de vraag: Wat is de prijs van een passende oplossing? Zoals ik vaak zeg: ‘eigenlijk zouden we auto’s moeten maken. Wat voor bedragen de mensen – zonder vragen – daarvoor neertellen, dat is ongelofelijk. € 10,- p/kg voor een Hyundai i10 en € 70,- p/kg voor een Mercedes 350S, terwijl wij, volgens de aannemers, niet kunnen tellen als we 7% in plaats van 7 keer zo duur zijn, terwijl er in ons vak ook gigantische kwaliteitsverschillen voorkomen.”
Wil antwoordt zelf: “Inmiddels zijn we 9 keer genomineerd voor de Nationale Staalbouwprijs en hebben we deze twee keer gewonnen, dat is echt uniek, dat kan niemand ons navertellen.” Passende oplossingen vallen dus wel degelijk te prijzen en in de prijzen.
Wil Moeskops werd geboren zes jaar nadat vader Cees op 26 jarige leeftijd begon als zelfstandig hoefsmid. Wil is een geboren en getogen Bergeijkenaar. “In 1981 kreeg ik vrijstelling van dienstplicht, omdat ik de eerste afgestudeerde ingenieur was bij ons bedrijf. Dat was toen nog bijzonder genoeg blijkbaar. Toen vader 65 werd, ben ik directeur van het bedrijf geworden. Een half jaar later is hij overleden.
stilistische weergave van de ouders van Wil, Cees en Zus
“Klanten willen zo groot mogelijke hallen, liefst zonder kolommen, want die staan alleen maar in de weg. Dus komen we steeds samen met de hoofdconstructeur met innovatievere en spectaculairdere oplossingen om overspanningen te maken van wel bijna 30 meter. Langer is ook niet meer te vervoeren. We maken nog steeds dingen die anderen niet kunnen, maar het moet steeds sneller en goedkoper, behalve het betalen dan. Dat gebeurt steeds later.
Toch zijn we altijd blijven geloven in kwaliteit. We maken passende constructies, waarbij het meetwerk van Ingenieursbureau Coenradie een cruciale rol speelt. Die leveren heel net werk, voor een hele redelijke prijs. Dan heb je op locatie geen geklooi meer, dan past het gewoon.”
“We gebruiken Coenradie ook steeds vaker om dingen even na te meten, te controleren voordat we ze naar de klant sturen. Dan weten we ook zeker dat het goed is en krijgen we daar geen discussie over. Meten is weten, toch?
Bijvoorbeeld op dit moment bij het museum KMSKA (zie foto) in Antwerpen blijven de bestaande binnen- en buitenmuren staan en wordt er 1.100 ton staal in het gebouw gemonteerd. Met Coenradie krijgen we dat passend door, via ons 3D-model, alles in te meten.”
Wil vervolgt: “voor ASML gebouw 5H hadden we bijvoorbeeld een verbinding op een betonnen ‘pedestal’, waar 6 spanten uit verschillende richtingen bij elkaar kwamen. De toleranties lagen rond een halve millimeter. Coenradie had alles keurig ingemeten, gebruikmakend van ons 3D-model, zodat alles perfect paste. Dat was mooi werk. Daar zijn we trots op.
De GS Staalwerken Groep is wat betreft productiecapaciteit voor staalconstructies de grootste van Nederland. Als Groep kijken we ook steeds naar nieuwe markten, zoals windenergie en nieuwe mogelijkheden. Zo blijven we hopelijk ook de komende jaren voorop lopen en realiseren we onze toekomst in staal. Onlangs hebben we onze eigen hal nog anderhalve meter hoger moeten maken om aan de vraag naar steeds zwaardere constructies te kunnen voldoen en zwaardere kranen te kunnen installeren. Ook daarbij was de maatvoering van Coenradie heel belangrijk.”
Naast zijn passie voor het koude, harde en zware metaal, heeft Wil ook warme belangstelling voor de zachtere zaken in het leven. Zijn inzet voor kunst en cultuur is bekend. Wil zit in het bestuur van het lokale theater ‘De Kattendans’ en ondersteunt waar mogelijk met raad en daad. Zo was Wil op het moment van dit gesprek volop bezig met de voorbereidingen van een ‘Live Aid in Bergeijk’ evenement, waar coverbands van Status Quo tot Queen en Led Zeppelin deze legendarische dag nog eens dunnetjes overdoen. Dus mede dankzij Wil komen bands die destijds optraden in het Wembley stadion te Londen weer tot leven. Heavy Metal met een zacht randje, ook dat is Wil Moeskops.