123D

Produceert Nike over tien jaar nog schoenen en zullen de huizen 3D geprint worden? Wat zijn de mogelijkheden van drones en waar liggen de bottle-necks? Wat gebeurt er op gebied van software, hardware, etc.? Enkele interessante vragen en onderwerpen die besproken werden tijdens het tweede 3D event, georganiseerd door 123D Producties BV.

Voordat de sprekers aan het woord kwamen stelde gastheer Wouter Coenradie (eigenaar van het gelijknamige Ingenieursbureau en het Geo-Technisch Centrum in Oirschot) zich voor. Wouter was heel blij met de grote opkomst en bedankte alle aanwezigen. Dat werd later onderstreept door Henry den Ouden, manager van 123D Producties, die tevens een fles wijn aanbood aan alle aanwezigen. Deze stonden klaar in het Meetcafé in de kelder waar na afloop nog stevig nagepraat werd. Het was een zeer geslaagde middag met boeiende sprekers, betrokken aanwezigen en inspirerende discussies.

Coenradie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henry den Ouden en Wouter Coenradie

Hilde Sevens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hilde Sevens – Autodesk keynote speaker

De presentatiemiddag begon met de keynote van Hilde Sevens van Autodesk. Zij was 25 jaar geleden al betrokken bij de start van Materialise in 3D-printing en kan dus naast pionier rustig ook als ervaringsdeskundige worden gezien in 3D-print, -scannen en -bewerken. Nu stond Autodesk bij Coenradie vooral bekend als leverancier van professionele CAD en BIM software. Hilde benadrukte dat het van groot belang was om via gratis consumenten software en apps zoals 123D-Creature en 123D-Catch te leren hoe mensen omgaan met 3D en ervoor te zorgen dat mensen leren te denken en te werken zonder de traditionele beperkingen, waaraan we bijna gehecht zijn geworden. Vrijheid, creativiteit en beperkingen wegnemen, dat was haar credo. Ze ging verder in op de filosofie van Autodesk, waarbij met SPARK zowel de hardware, software en materialen integraal worden aangepakt en verbeterd om alle beperkingen verder weg te nemen. Zie hier de site van SPARK en de volgende industriële revolutie. Wat haar betreft waren grote magazijnen met heel veel reserveonderdelen al snel een ding van het verleden en gaan we naar ’the internet of things’. Gewoon thuis printen als je het nodig hebt.

Sander Schröder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sander Schröder van Ingenieursbureau Coenradie ging hier verder op in en begon met het tonen van een Kodak fotorolletje. In het jaar 2000 was 99% van de fotografie nog analoog. Tien jaar later was 99% digitaal. Toch blijft fotograferen een vak waarin er minderen en beteren zijn. Met 3D-scannen is het ook zo. De apparatuur wordt steeds beter, nauwkeuriger en sneller, maar omgaan met meetonzekerheden, het aan elkaar monteren van verschillende puntenwolken en de menselijke interpretatie van wat gemeten is en wat ermee kan blijft cruciaal en maakt uiteindelijk het verschil.

wikihouse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steve Swiggers introduceerde Wikihouse ook als onderdeel van de derde industriële revolutie. Met wikihouse kun je een huis of constructie ontwerpen, die vervolgens met behulp van CNC gestuurde machines componenten kunnen maken, die zonder veel kennis of tools zelf in elkaar kunnen worden gezet. Een soort LEGO-bokken concept, of IKEA-kasten, maar dan zonder schroeven. Combinaties van sketch-up en CNC zorgen voor de componenten die gemaakt worden volgens bepaalde standaarden en daardoor perfect passen en voldoende stevig zijn en blijven. Een van de achterliggende principes: het is makkelijker om een recept te vervoeren, dan een taart. Natuurlijk wordt een en ander onderbouwd met theorieën zoals van Alastair Parvin die gelooft dat iedereen, overal zijn eigen huis zou moeten kunnen ontwerpen en bouwen. Waar wikipedia staat voor gratis toegankelijke informatie, staat Wikipedia voor gratis toegang tot dingen. De huidige stand van techniek maakt dat mogelijk, hetgeen onderbouwd wordt met boeken van Jeremy Rifkin.

Na de pauze waarin druk werd gesproken over de voorgaande presentaties, was het woord aan de mannen van Secure-in-Air, Robert de Nes en Mark de Haan. Mark deed de presentatie en vertelde over de mogelijkheden voor inzet van drones ten voor data-aquisitie ten behoeve van Geo-gerelateerde toepassingen zoals WOZ, BAG, BGT, etc. De huidige Wet- en Regelgeving werd gezien als belangrijkste hindernis voor verdere toepassingen, die zeker wel hun nut kunnen hebben. Ook werd getoond hoe met behulp van 3D bepaalde nieuwe gebouwen of objecten geplaatst kunnen worden in realistische bestaande omgevingen.

Landré

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens was het woord aan de mensen van Landré, leverancier van professionele 3D-print apparatuur. Guy Nyssen en Joyce Mondfrans vertelden over verschillende typen printers met verschillende soorten materialen en hoe er altijd gezocht moet worden naar de beste oplossing voor een specifieke printbehoefte. Printen met kunststoffen, poeders, metalen, etc. behoort allemaal tot de mogelijkheden. Tevens vertelden ze over een online bibliotheek of shop met allerlei voorwerpen om te printen.

3D printen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot kwam Hans de Waay aan het woord. Hij was was voorgesteld als man met een visie op anders denken. Zelf introduceerde hij: als samenwerking het verschil moet gaan maken. Hij begon met het uitspreken van zijn verbazing over de domheid van veel bestaande organisaties en had wat analogieën over samenwerking en wat daarvoor nodig was. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijk doel hebben, vertrouwen in elkaar, afspraken maken, oefenen, blijven leren van elkaars fouten, communiceren en verantwoordelijkheid nemen.

3D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met name in de bouw miste hij nog wel eens enkele van deze voorwaarden. Dat is ook een van de redenen waarom 3D en bouw volgens hem niet goed samen gaan. Hij vergeleek bouwers met Zwitserse horlogemakers en wees op BSB in China. Bijgaand voorbeeld toont hoe zij dertig verdiepingen in vijftien dagen opleveren:

Ook geloofde hij stellig in 3D-print, maar verwachtte niet, dat deze gebouwen zouden worden gemaakt door traditionele bouwbedrijven. Nu Steve Jobs niet meer leeft wist hij ook niet wie of welk bedrijf het wel zou gaan doen. Verder had Hans nog enkele andere onderwerpen en visies die leidden tot discussie en daardoor ideaal waren voor een inspirerende afsluitende sessie in het bruine café van Coenradie en tevens het einde inluidden van een geslaagde dag. Namens 123D Producties willen we alle sprekers en aanwezigen daarvoor nogmaals hartelijk danken.

De evaluatieformulieren waren lovend. Gemiddeld kregen we rapportcijfer 9.

meetcafé