De eerste Hexagon Metrologie CMM middag bij Ingenieursbureau Coenradie in Oirschot was een groot succes. De deelnemers waren zonder uitzondering uiterst tevreden over de lezingen en de verzorging van deze dag in het Coenradie Geo-Technisch Centrum.Hexagon Metrologie

 

 

Het feestelijke programma bestond, naast diverse lezingen en productpresentaties, ook uit een informeel gedeelte, waarin deelnemers veel ervaringen en kennis uitdeelden en waarin ook concrete afspraken werden gemaakt over toekomstige samenwerkingen.

Wouter Coenradie

Vanaf ca. 13:00 uur stroomden de deelnemers binnen. De gesprekken kwamen al snel op gang en verliepen dermate positief, dat het officiële programma meteen al uitliep. Wouter Coenradie kon uiteindelijk toch iedereen formeel welkom heten, waarna Erwin Andes de gastheer bedankte en zijn hoop uitsprak dat deze Metrologymiddag ook een vervolg zouden krijgen. Die hoop lijkt na gisteren erg reëel te zijn geworden, want iedereen vond de dag voor herhaling vatbaar.

Metrologie

De eerste lezing werd verzorgd door Edo Kremer, docent Metrologie bij Mikrocentrum. Het onderwerp ging over meetonzekerheden. Hoe zeker zijn we ervan dat, wat we meten ook daadwerkelijk klopt? Hij leidde de aandachtige toehoorders mee via voet, duim en elleboog, naar de meter in Parijs. “Accreditatie is niets anders dan vergelijken met de gouden meter, die daar ergens opgeslagen ligt”, stelde hij. “Maar”, voegde hij daar meteen aan toe, “ik ben daar nog nooit geweest en heb de meter nooit gezien en toch moeten we alles aantoonbaar herleiden naar deze meter. Hoe doen we dat?” Toen raakte zijn verhaal in een stroomversnelling en bleek dat kwadrateren en worteltrekken uiteindelijk tot de gewenste resultaten zouden leiden. Gelukkig was zijn uitkomst voor onze Leitz CMM dusdanig, dat we het beloofde micrometerniveau ook daadwerkelijk kunnen garanderen. “En”, voegde hij eraan toe, “ik heb altijd gelijk”. Ook hiervoor had hij een statistische verklaring, die met rekenkundige formules werd onderbouwd. Edo bleek een fenomeen in meetkundige betrouwbaarheid. Na afloop was er dan ook veel vraag naar zijn presentatie, die hier kan worden gedownload.

Hexagon

Vervolgens was er een presentatie van Erwin Andes (Hexagon Benelux) over het relatief nieuwe merk ‘Hexagon’ en waar dit voor staat. Het bedrijf heeft recentelijk wel honderd andere bedrijven en merken overgenomen, waardoor het een unieke combinatie van meetinstrumenten, software en toebehoren kan leveren. Bekende merken die in de markt blijven zijn: Leitz, Leica, Romer, Spatial Analyzer, etc. Er werd ook gesproken over nieuwe lasertrackers en meetarmen die nadien werden getoond en gepresenteerd door collega Bert Bots.

Metrologie

Bij de koffie werd vervolgens een andere meter gepresenteerd dan in Parijs. Met enige meetonzekerheid werd de meter cake aangesneden van Coenradie voor het 25-jarig jubileum.

Coenradie

Sander Schröder van Ingenieursbureau Coenradie was de laatste spreker. Hij vertelde over het voorrecht om bij Coenradie te mogen werken. Meewerken aan prestigieuze projecten, zoals Allseas’ Pieter Schelte en andere mega-interessante uitdagingen. “Want”, zo stelde Sander: “Vaak komen klanten bij ons als ze er zelf niet meer uitkomen. Dat maakt het werken bij Coenradie zo leuk, want je krijgt altijd interessante uitdagingen waarvoor we dan oplossingen mogen bedenken. Soms komen we dan ook tot de conclusie, dat er met de meetinstrumenten meer kan dan Hexagon zelf denkt. Wij bedenken echt de meest creatieve oplossingen en als ze dan uiteindelijk blijken te werken, dan geeft dat een enorme voldoening.” Zo zet Ingenieursbureau Coenradie soms letterlijk de meetwereld op zijn kop. Met de aanschaf van de Leitz CMM betreedt Ingenieursbureau Coenradie in Oirschot nu ook de microwereld en meten we niet alleen op locatie, maar verzorgen we ook loonmetingen in ons meetlab in de Brainport regio. Onze CMM is niet alleen één van de meest nauwkeurige meetinstrumenten ter wereld, maar wordt ook bediend door ervaren meetkundigen, die ook kunnen ondersteunen bij het programmeren. Bovendien kunnen we natuurlijk ook een onafhankelijk meetrapport leveren. Dat zou ook nog wel eens kunnen met certificaat van herleidbaarheid. We hebben inmiddels de eerste oriënterende stappen in die richting gezet.

Na de lezing van Sander waren er nog productpresentaties, met name in het Coenradie High Precision meetlaboratorium, met demo’s van CMM, tasters en PC-DMIS softwareoplossingen.

Coenradie CMM Lab

Het slot was in het Coenradie Meetcafé, waar iedereen ervaringen en kennis uitwisselde en concrete vervolgafspraken werden gemaakt richting de toekomst. Uit de evaluatieformulieren bleek dat dit deel van de middag ook erg gewaardeerd werd.

Coenradie CMM Leitz