Het levenswerk van Hendrik Sangster voortzetten en ook weer iets moois achterlaten voor de volgende generatie, dat is het levenswerk, hobby en voornaamste bezigheid van Jurgen Houben van H4D Raadgevend Ingenieurs B.V. in Dongen. Ingenieursbureau Coenradie leverde een belangrijke bijdrage in drie dimensies op tien verdiepingen.

De hele toren – 4.500 m3 – is op alle verdiepingen tot op millimeterniveau in beeld gebracht. Dat was absoluut nodig om in dit oude achthoekige gebouw verder te kunnen bouwen en alles passend te maken. Jurgen was onder de indruk van de professionaliteit van Ingenieursbureau Coenradie. Wij zijn dat van zijn enthousiasme en ambities. Daarom in de serie ‘Klant aan het Woord’ deze keer Jurgen Houben, die graag op hoog niveau werkt en meedenkt in een extra (vierde) dimensie. Vandaar de naam H4D.

Watertoren Dongen 1_website   Jurgen Houben 1_website   Watertoren Dongen 3_website
Meedenken

“Ja, ik was echt heel erg onder de indruk van de equipment waarmee jullie aan kwamen zetten en de snelheid waarmee jullie alles helemaal perfect hebben ingemeten. Niet alleen meten, maar ook meedenken en vooruit kijken naar de volgende stappen. Wat is er nodig voor de klant? Over de grenzen van het eigen vakgebied heen kijken en waarde toevoegen, dat heeft ook H4D succesvol gemaakt en ik zie dat ook terug in het werk van Ingenieursbureau Coenradie. Ik heb eigenlijk helemaal geen last gehad van de crisis”, vervolgt Jurgen: “We hebben het juist razend druk en we groeien. We hebben nu ook weer twee vacatures op onze website.
“Met H4D ben ik al tijdens mijn studie aan TU Eindhoven begonnen. Ook toen ik begin jaren 2000 bij ABT in Velp werkte, heb ik mijn bedrijf gewoon aangehouden. In 2004 heb ik besloten om vanuit het Oosten terug te komen naar Dongen om helemaal zelfstandig te gaan werken. In november van datzelfde jaar hoorde ik dat de watertoren te koop stond. Het leek me geweldig om daarin te kunnen gaan wonen en werken. Bovendien kon ik dan dit prachtige gebouw behouden voor de ‘skyline’ van Dongen.”

   
Jurgen Houben was in die tijd nog zonder gezin of relatie, maar al wel heel ondernemend en waarschijnlijk even aanstekelijk enthousiast als vandaag. “Ja, ik heb wat risico genomen, maar ik geloofde erin en dacht anderen te kunnen overtuigen van de vele positieve kanten aan dit project. Ik besloot watertoren te kopen ‘op risico’. Ik was 32 jaar oud, even oud als de architect toen hij deze toren ontwierp. Ik had een gevoel om iets door te moeten zetten. Het leek me ook geweldig om net zoals vroeger vanuit mijn slaapkamer weer gewoon thuis te kunnen wonen en werken. En dan ook nog eens uit zo’n monumentaal en markant pand als dit.
Ik heb omwonenden en vooral ook het college van B&W uitgenodigd voor een presentatie hier in de toren. Gelukkig heb ik hen kunnen overtuigen dat het behoud van de toren, het aanzien Dongen en volledige restauratie op deze manier gewaarborgd waren. Uiteindelijk zijn we in 2007 begonnen met bouwen. Ik wil het natuurlijk zoveel mogelijk zelf doen en in vrije tijd. Maar tegelijkertijd loopt mijn ingenieursbureau ook heel goed en groeien we. Dat kost ook tijd en energie.

Liftschacht Watertoren

Liftschacht Watertoren

Zeker, het wordt tijd dat we in de toren kunnen, maar het zou nog wel eens twee jaar kunnen duren. Streefdatum was eigenlijk al in 2010, maar nu ben ik realistischer en verwacht tweede helft van 2017 helemaal klaar te zijn. Dan werken we ook letterlijk op een heel hoog niveau, want de toren is met 45 meter een van de hoogste en opvallendste gebouwen in de omgeving. Ik ben nu al heel trots op wat we gerealiseerd hebben en verwacht heel veel van de toekomst.
Deze watertoren was de eerste uit een serie van 13, ontworpen door architect Hendrik Sangster in 1923. Allemaal in Art-Deco stijl. Helaas zijn er nog maar vier over. De andere negen zijn in de tweede wereldoorlog opgeblazen. Deze bouw ik weer helemaal in dezelfde prachtige stijl op. Zonder overheidssubsidie.”

In zijn werkende jaren voorzag de toren met een bassin van 500 m3 de hele omgeving van water. En, hoe hoger de toren, hoe groter het verspreidingsgebied kan zijn. Toen Nederland in Duitsland de WK finale verloor (1974), verloor deze watertoren zijn functie. Jurgen was toen pas twee jaar oud. Twee jaar later woonde hij al in Dongen. Nu woont hij samen met Roos en hun twee kinderen tijdelijk in units van De Meeuw uit Oirschot. “Heel ruim en best comfortabel”, zegt Jurgen. Wij kunnen nu al zeggen dat Dongen een historisch gebouw behoudt, dankzij een man die de lokale geschiedenisboeken in zal gaan: Jurgen Houben. Het is mooi dat Ingenieursbureau Coenradie hier zijn bijdrage aan heeft mogen leveren. Het gebouw is helemaal in 3D vastgelegd om voor de toekomst behouden te blijven. Ook dat is meetwerk van Coenradie (vestiging Breda). Hiermee schrijven wij – samen met onze klant H4D – een stukje geschiedenis in verschillende dimensies.

Watertoren Dongen Coenradie_website
http://watertorendongen.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Sangster