Joop Farla moet regelmatig voor de rechter verschijnen. Met zijn 60 jaar is hij nog een van de snelste medewerkers van Ingenieursbureau Coenradie. Niet dat hij vaak te hard rijdt. Wel beoefent hij de snelste racketsport ter wereld en is daarin regelmatig zijn veel jongere tegenstrevers de baas. Afgelopen jaar was hij nog kampioen van Badminton Club Alouette in Best. Belangrijker dan zijn snelheid is hierin wellicht nog zijn ongelooflijk goed ontwikkeld gevoel voor positie en oriëntatie. Joop begint ondeugend te lachen en zegt:
“Ik ben, denk ik, de enige die het leuk vind om voor de rechter te verschijnen”. Joop wordt dan ook opgeroepen als ‘getuige deskundige’. Expert op gebied van kadastraal meetwerk om de rechter bij te staan in zaken rondom perceelsgrenzen. Vandaag is hij aan het woord in deze serie.
Al in 1970 begon Joop Farla als 17-jarige bij het Kadaster in Den Bosch. Joop vertelt er enthousiast over. “In begin was ik tekenaar. Ik moest op kantoor de meetgegevens interpreteren en verwerken. Daar heb ik heel veel van geleerd. Later mocht ik op cursus en werd ik al op 23-jarige leeftijd een ‘Meneer De Landmeter’, want zo heette dat vroeger. Landmeter was een beroep met aanzien. Ik ging samen met twee assistenten op pad in een Volkwagen Kever.
De typische kadaster VW Kevers, uit de collectie van studiegenoot Marius Broos.
In 1989 was ik nog steeds de jongste medewerker van het Kadaster, dus was ik de eerste die mocht vertrekken bij een reorganisatie. Ik kwam terecht bij DHV in Amersfoort en werd meteen, als landmeter, gedetacheerd bij het Kadaster. Via Deventer kwam ik in 2002 bij Landmeetkundig Ingenieursbureau Coenradie terecht en daar kreeg ik mijn eerste maandsalaris in euro’s.”
Joop werd meteen ‘projectleider kadastraal’. “Dat was toen nieuw bij Coenradie. Ik werd bij Wouter getipt door twee oud Kadaster collega’s, die toen al bij Coenradie werkten. Dat waren Toon van de Loo en Bert de Koning. Ik werk nu nog heel graag met hen samen, want wij verstaan elkaar blindelings. Het kadasterjargon blijft toch iets aparts. Sommige landmeetkundige termen en specifieke instructies voor landmeters worden alleen door kadastermedewerkers begrepen.
In het begin werkten we vooral voor particulieren. We kregen dan vragen over de perceelsgrenzen en waar een tuingrens precies loopt. Ik vind dat echt heerlijk, dat uitpuzzelen van kaarten. Interpreteren hoe het precies allemaal zit. Soms werk je met hele oude tekeningen. Zo heb ik ze al gehad van een gemaal in Zeeland uit 1906. Onlangs moest ik werken met tekeningen uit 1923. Het geeft me een enorme kick om dan uit te vogelen hoe het nu allemaal zit en de grenzen precies te reconstrueren. Het karteren, zoals dat heet, is echt ontzettend leuk werk. Omdat ik het mijn leven lang gedaan heb, herken ik dingen en zie ik heel snel hoe de situatie is op de tekeningen.
Kadastraal meetwerk is een specialiteit en wij worden gelukkig als zodanig herkend, ook door het Kadaster zelf. We kunnen hierdoor particulieren en bedrijven heel goed helpen en soms heel veel geld voor ze besparen. We kunnen helpen bij het voorlopig vormen van percelen (via de website van het Kadaster) en ook bij het vooraf splitsen van percelen. Dit kan echt enorm veel geld besparen, omdat de klant dan honderden euro’s korting krijgt per perceel.
Er zijn zelfs klanten die zo duizenden tot tienduizenden euro’s besparen. Vooral woningcorporaties en grotere bouwbedrijven, zoals Van Wanrooij, besparen daar heel veel geld mee. En ik vind het leuk om te doen, dus dat is een echte Win-Win situatie. Er zijn mensen die niet geloven of denken dat het waar is, maar zij mogen mij gerust bellen, dan kan ik alle voordelen en nadelen rustig met ze doornemen. Dan spreken we vooraf af wat het kost en wat ze kunnen besparen. Geen enkel probleem.
Na zo’n kleine 45 jaar kadastrale ervaring weet ik precies hoe het zit. Daar mag iedereen van meeprofiteren. Er zijn bij ons geen grenzen aan kadastrale oplossingen. Of het een privétuin, een sportcomplex of een nieuw bouwproject betreft: als er vragen zijn over de actuele bestaande situatie en de grenzen, dan kunnen ze op ons rekenen.”
Relevante links:
Sleutelwoorden bij dit artikel:
Kadastraal meetwerk, vooraf splitsen van percelen, karteren, grenzen, kadastrale oplossingen, getuigedeskundige.
Voor meer informatie over onze BGT gerelateerde werkzaamheden, met onze partner VGI Support, moet u deze pagina even bezoeken.
Tevens wijzen we graag even op de pagina Expert aan het Woord: Jolanda de Jong.