Was Luyksgestel (Gemeente Bergeijk) in 1818 niet geruild met Lommel dan had het na de afscheiding van 1838 misschien wel bij België gehoord. Dan was Gerrit Rietveld misschien wel een Belg geweest en had Flor Lemmens hier niet op zijn bekende (Rietveld)praatstoel gezeten. Maar gelukkig liep het allemaal anders en kan Flor uitgebreid praten over zijn hobby en zijn werk: Maatvoeren en Uitzetten. Momenteel is Flor Lemmens, vanuit Coenradie, gedetacheerd als hoofdmaatvoerder bij BPL Wegen in Parkstad Limburg.
In zijn jeugdjaren was Flor niet zo’n student. Hij ging al snel werken en kwam als kraanmachinist bij Van Beers uit Hoogeloon in aanraking met GPS en machinebesturing. Dat boeide hem zo, dat hij na zijn MBO-opleiding tot Middenkaderfunctionaris Bouw- en Infra verder wilde met de HBO-opleiding Geodesie / Geo-informatica aan de Hogeschool Utrecht, om Geodetisch Ingenieur te worden. Bij Ingenieursbureau Coenradie kreeg hij die kans en die pakte Flor met beide handen.
Bij Coenradie kwam Flor in het 3D-Support team van André van Vugt. Daar leerde hij enorm veel over landmeten, geodesie, maatvoeren en uitzetten, maar vooral ook over 3D. Toch bleek al snel dat Flor een snelle leerling was, die zelf dingen oppakte en uit ging zoeken. Zo ging hij meteen aan de slag met AutoCAD Civil 3D – 2013. Dit pakket had (sinds versie 2010) een compleet nieuwe GUI (Graphical User-Interface) en veel nieuwe features, maar Flor had het snel onder de knie. Flor leerde ook de fijne kneepjes van depots meten, volumes bepalen (Quantity Surveying) bijvoorbeeld bij EMO, Europa’s grootste massagoed overslagbedrijf op de Maasvlakte bij Rotterdam. In Mill en Eersel werkte Flor aan grote projecten waarbij landgoed moest worden ingemeten, uitgezet en deels ontworpen. “Een grote tuin met gesloten grondbalans helpen ontwerpen en waterpartijen, paden, uitzetten etc. Ook modellen aanleveren voor graafmachines met GPS hoorde daarbij. Dat was mooi, daar heb ik enorm van genoten”, aldus Flor.
Het werk als maatvoerder in GWW (Grond- Weg- en Waterbouw) bevalt hem uitstekend. “Het is helemaal mijn ding. Ik werk ook graag deels binnen en deels buiten. Alleen binnen of alleen buiten, dat is niks voor mij”, zegt hij. Vorig jaar oktober werd Flor gevraagd om de bouw van N61 in Zeeland te begeleiden. “Tot maart 2014 heb ik daar prettig samengewerkt met Geert de Winter en Roel de Kort van Rasenberg Wegenbouw. Roel de Kort is projectleider maatvoering en heel erg tevreden over mijn werk. Van hem hoorde ik dat Rasenberg, samen met MNO Vervat, BPL Wegen had opgericht en samen met Besix, de Ringweg Parkstad Limburg had aangenomen. Een megaproject, waarvoor drie verschillende bedrijven (Joint Ventures) zijn opgericht. Daarbij zitten ook partijen zoals Boskalis, de nieuwe eigenaar van MNO Vervat. Aanvankelijk deden ze de maatvoering hier grotendeels zelf, maar dat werd te veel. Roel vroeg of ik zijn taak – hoofdmaatvoerder – kon overnemen. Dat leek mij wel een leuke uitdaging. Ik werk hier nu heel zelfstandig. Ik heb twee mensen bij me en ben verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met rioleringen, kolken, asfalt en geleiderails.”
“Wat ook interessant is”, vervolgt Flor, “dat is dat het project is aangenomen met een ‘Design & Construct’-contract. We moeten dus altijd zorgen voor slimme en goede oplossingen, die niet alleen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk overlast de verkeerssituatie verbeteren, maar bovendien met bepaalde garanties voor de komende tientallen jaren. Bovendien moet alles zo maatschappelijk verantwoord mogelijk. BPL heeft niet alleen mensen in dienst vanuit de deelnemende partijen, maar we hebben ook nieuwe mensen aangenomen, bijvoorbeeld ook veel mensen die vanuit Social Return On Investment (SROI) zijn aangenomen en zo weer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. We zijn nu bezig met VoVo (voorlopige voorzieningen ofwel deeltrajecten) 1 en 2. Pas in het voorjaar 2015 staat een definitief besluit gepland voor het gehele traject. Dan zou het zomaar kunnen dat het project nog enkele jaren blijft lopen, dus dan zit ik voorlopig behoorlijk vast in de Limburgse klei of Löss”, lacht Flor.
“Toch weet ik de weg naar Brabant wel te vinden hoor, zo heb ik onlangs besloten om met mijn vriendin te gaan samenwonen in Bergeijk. Daarmee sla ik wel een nieuwe weg in maar niet ver van huis. Dat is ook best spannend en dat gaat ook best nog wel tijd kosten, maar voorlopig ben ik helemaal bezig met deze weg.” De weg van Flor Lemmens naar Coenradie-expert in maatvoering.
In deze serie verscheen eerder ook André van Vugt, Expert 3D-Support en leider van het 3D-Support team.
Ingenieursbureau Coenradie heeft een speciaal team gericht op Grond- Weg- Waterbouw en grotere infrastructurele projecten. Deze mensen zijn uiteraard volledig bekend met (Kern-)GIS, DTBs en kunnen 2D modellen omzetten naar 3D om mee te ontwerpen en rekenen om bijvoorbeeld volumes te bepalen en zo grondneutraal mogelijk te kunnen werken. De werkzaamheden zijn altijd gericht op het efficiënter laten verlopen van het uiteindelijke (bouw)proces en door slimme oplossingen bij te dragen aan uw bottom-line resultaat.
Maatvoering. Maatvoeren in bouw, infra (gww), en industrie.
Uitzetwerk. Uitzetten in bouw, infra (gww) en industrie.
Laser-tracker – Uitzetten en uitlijnen in industrie
3D-Laserscannen – As built voor BIM, Industrie, Maintenance, herbestemming, renovatie en restauratie
Ook voor maatvoering en controle in bouw, gww, staalconstructies, etc.
High Precision 3D meetwerk op Coördinaten MeetMachine (CMM) in Oirschot, Brainport.
3D-Printen via 123D Producties
Maatvoering, uitzetwerk, landmeetkunde en andere meetwerkoplossingen van Ingenieursbureau Coenradie al 25 jaar lang maatgevend.